ПИТАЛИ СТЕ...
_

НАЈЧЕШЋЕ ПОСТАВЉАНА ПИТАЊА

Познатије и као FAQ

1. ЗНАТЕ, НЕМА ТУ ПУНО ГРЕШАКА, НЕГО МЕНИ ТРЕБА САМО НЕКО ТО ФОРМАЛНО ДА ПРЕГЛЕДА… ЈЕ Лʼ МОЖЕТЕ ВИ ТО ОНАКО НА БРЗИНУ ЗА СУТРА?

Највероватније не. Од данас за сутра могу да урадим углавном врло кратке текстове, и то искључиво понекад (у зависности од тога колико сам тог дана заузета). Пре свега, на брзину или офрље урађено није нешто што је у складу са мном и мојим начином рада и, колико год ја умела нешто да урадим брзо, просто није могуће да увек радим од данас за сутра. Што се тиче броја грешака, знам… нико не воли кад види много корекција у свом тексту и сви желимо да верујемо у то да немамо много грешака у својим радовима, али (оно али које сви мрзимо) врло често то ипак није истина. Од вашег Видећете, нема ту грешака  неретко дођемо до текста са изузетно много корекција и због тога је важно добро проценити време рада и не очекивати лекторисање на брзака уколико је циљ да се добије квалитетан, писмен и стилизован текст.

 

 

 

2. ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА СЕ СМАЊИ ЦЕНА АКО МОЈ ТЕКСТ ИМА ВЕЋИ БРОЈ СТРАНА? ДА МИ ДАТЕ НЕКИ ПОПУСТ НА КОЛИЧИНУ…?

Нажалост, није могуће. Просто, број страна вашег текста остаје исти, па остаје исти и број сати/дана мог рада. Другим речима, количина мог посла се не смањује, па практично нема логике да онда и цена буде мања. Разумем зашто ово питате, али пробајте и ви да разумете како функционише мој посао: уколико се посветим раду на вашем тексту, неретко се дешава да морам неког другог да одбијем јер немам довољно времена да паралелно урадим оба посла квалитетно. Због тога нема простора ни за спуштање цене, без обзира на обим вашег текста. Изузетак су студенти (погледајте питање број 7 у наставку). 

 

 

 

3. ЈА НЕ БИХ ДА ВИ МЕНИ ТУ НЕШТО МНОГО МЕЊАТЕ БЕЗ МОГ ЗНАЊА, КАКО ЈА МОГУ ДА ВИДИМ ШТА ВИ ТУ МЕЊАТЕ?

Без бриге. ☺️ Коначни текст увек добијате у две верзије: у једној можете видети све корекције које су извршене (укључена је опција Track changes), док је друга верзија чист, сређен текст са унесеним изменама. Уколико је неопходно да се у тексту нешто крупније мења, те интервенције не радим пре консултовања са вама. Због тога у Track changes верзији остављам коментаре, сугестије шта је потребно дорадити, као и појашњења због чега је то неопходно. У сваком случају, ваш текст неће бити драстично измењен без вашег одобрења.

 

 

 

4. ДА ЛИ МОЖЕТЕ ДА МИ УРАДИТЕ САМО ЛЕКТУРУ, БЕЗ РЕДАКТУРЕ? НЕ ТРЕБА МЕНИ ТО ДРУГО…

Нажалост, и овде је одговор не. Лектура и редактура су врло уско повезане и изузетно их је тешко одвојити уколико желите да добијете комплетно лекторисан, писмен и лепо стилизован текст. Верујем да то питате како због цене (јер мислите да би било јефтиније ако се ради само лектура), како због тога што нисте сигурни шта уопште представља редактура (о томе прочитајте овде). Међутим, ево како би то изгледало у пракси. Ја бих добила текст, наплатила само лектуру и потом дошла у ситуацију да видим бројне (пре свега стилске) грешке и имам пуно сугестија за кориговање… али – пошто то сад већ залази у редактуру, морала бих свесно да игноришем све што видим јер нисам за то плаћена. На крају, ни ја сама не бих била задовољна урађеним (чак и ако ви то јесте). Не бих волела да себе доводим у ситуацију у којој ћу се осећати као да свесно нисам дала свој максимум само зато да бих некоме наплатила мању цену. Просто, ни мени није циљ да будем незадовољна сопственим радом, а верујем да је из много разлога и за вас боље да имате комплетно сређен текст, на који ћете бити поносни. ☺️

 

 

 

5. ДОБАР ДАН, ЗНАТЕ, МОЈЕ ДЕТЕ ЈЕ ЈУЧЕ ИМАЛО КОНТРОЛНИ И НАСТАВНИЦА МУ ЈЕ ДАЛА ЧЕТВОРКУ, ПА МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ОБЈАСНИТЕ ЗАШТО, ДА МИ ЗНАМО ТРЕБА ЛИ ДА СЕ СВАЂАМО…? 

ИЛИ  

ДОБАР ДАН, ЈЕЗИКОЛОВЧЕ! ЕВО ЈА САМ СЕ САД КЛАДИО СА СВОЈИМ КОЛЕГОМ, ОН УПОРНО ТВРДИ ДА СЕ КАЖЕ _____, А ЈА МИСЛИМ ДА СЕ КАЖЕ____, ПА МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ОБЈАСНИТЕ САДА КАКО ДА ЈА ЊЕМУ КАЖЕМ ДА САМ У ПРАВУ….? 

Бескрајно сте симпатични са оваквим питањима и заиста ми је драго када видим да се неко интересује за српски језик, жели да научи нешто ново, промишља да ли је у праву… АЛИ (опет оно али које сви мрзимо) замислите шта би било када бих свакоме одговарала на оваква питања. Замислите да тако позовете адвоката и питате га да вам на брзину да бесплатан одговор на неко правно питање. Колико год желела да вам изађем у сусрет, ја заиста немам времена да бесплатно решавам ваше језичке недоумице и јављам се на телефон сваки час да би ме затекло неко од оваквих питања. Пре свега, када су у питању контролни задаци ваше деце, мој топли савет је да та питања решите са наставником и, пре него што се припремите за свађу с њим, покушајте да добијете појашњење од њега због чега конкретан задатак није тачан. Можда ипак наставник буде у праву. ☺️

 

 

 

6. КОЈА ЈЕ ЦЕНА ЗА ЛЕКТОРИСАЊЕ ПОЕЗИЈЕ?

Лекторисање поезије наплаћује се по страни у ворду (за белетристику, дакле 4 €), не према броју карактера. Молим вас, не покушавајте због овога да стрпате што више текста на једну страну (у пет колона, уз фонт 10, за који је потребна лупа). Битно је да је текст писан фонтом 12 (Calibri или Times New Roman) и да постоји само једна колона. Не стављајте сваку песму на засебну страну ако вам је стало да вас кошта мање. Нека песме иду једна за другом, лако ћете их после раздвојити.

 

 

 

 

7. САМО ДА ЈАВИМ, ЗНАТЕ, ЈА САМ ОДЛУЧИО ДА МАЛО ИЗМЕНИМ ТЕКСТ У КЊИЗИ, ДА ДОРАДИМ, ПАЛЕ СУ МИ НЕКЕ НОВЕ ИДЕЈЕ НА ПАМЕТ, ПА АКО МОЖЕТЕ ВИ ТО САМО ЈОШ ЈЕДНОМ ДА ПОГЛЕДАТЕ…

Молим вас, само пробајте да разумете колико ово није у реду с ваше стране. Замислите да имате књигу од 300 страна, за коју сам ја потрошила неколико недеља на лекторисање, прегледала текст детаљно два пута, унела све измене и ви сте се сложили с њима, а онда… ви решите да мењате нешто накнадно, притом не обележите делове које сте изменили и очекујете од мене да радим дупли посао, који ће опет трајати недељама (јер лектура није само успутно читуцкање текста) и који неће бити плаћен поново. Изашла сам неколико пута у сусрет оваквим захтевима, али то нећу радити поново. Све измене које накнадно додате (а ви често мислите да су то ситне измене иако нису, јер се често приликом тих измена праве додатне грешке) прегледаћу поново искључиво уколико су јасно означене у тексту (нпр. другом бојом или у виду коментара). Уколико нису обележене, могу да прегледам текст поново само уколико ми буде плаћено поново. Жао ми је уколико ово вама звучи сурово, али сматрам да није у реду тражити од неког ко је урадио свој посао (са којим сте се ви сложили и били задовољни) да посао ради поново и троши своје дане, недеље и енергију само зато што сте се ви предомислили или лоше организовали.

 

 

 

8. ДА ЛИ РАДИТЕ И ЛЕКТОРИСАЊЕ ТЕКСТОВА НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ?

Не. Радим лекторисање само текстова на српском језику, али уколико вам је то потребно, за енглески језик могу да вам препоручим неког од својих колега и познаника.

 

Надам се да сте сва појашњења схватили на прави начин, нема љутиш! ☺️