Време је за путовања, на све стране нас јуре рекламе туристичких агенција, а у мору реклама лако је уочити језичке грешке које се изнова и изнова понављају. Језиколовац вам открива која је најчешћа језичка грешка коју је он уловио.

Тако је, у питању је конструкција предлог + инфинитив глагола

СМЕШТАЈ ЗА ПОЖЕЛЕТИ

ПОНУДА ЗА НЕ ПРОПУСТИТИ

ЦЕНА ЗА НЕ ВЕРОВАТИ

Као што је то случај и у поменутим примерима, најчешће је у питању предлог ЗА уз инфинитиве глагола (ко је заборавио ➡ то су они облици глагола који се завршавају на -ти, -ћи).

Сигурно је то да овакву понуду туристичке агенције нећете пропустити због правописних и граматичких грешака. ? Па још ако вам у склопу смештаја понуде и ресторан ЗА СЕСТИ И УЖИВАТИ или пак варијанту ручка ЗА ПОНЕТИ… ко би томе одолео? ? Међутим, такође је сигурно да ове облике треба избегавати јер их норма (за сада) не прихвата. ❌

Језичка економија или незнање?

И док се већина језичких стручњака најежи кад чује неку од поменутих конструкција и сматра да је масовна употреба погрешних облика недопустива (да не кажемо ЗА ПОЛУДЕТИ ❌), има и оних који су мање строги јер сматрају да је реч о језичкој економији, не нужно о незнању. Наш језик заиста нема заменско решење за баш сваку од ових конструкција (на нивоу синтагме), па у том смислу можемо говорити о попуњавању недостатака у језичком систему.

Међутим, истина је и да овакве конструкције нису у духу нашег језика, већ су упловиле у језик по узору на стране језике, првенствено на енглески (што је и ОЧЕКИВАНО, али не и ЗА ОЧЕКИВАТИ ❌?). Због тога нормативисти који сматрају да треба употребљавати само облике који су блиски нашем језику имају пуно право.

Али како ја то да кажем а да ипак буде кратко и ефектно?

Покушајмо да се снађемо! ? Како вам се чине оваква решења?

Цена ДА НЕ ПОВЕРУЈЕШ, ресторан само ДА СЕДНЕШ И УЖИВАШ (ЗА СЕДЕЊЕ И УЖИВАЊЕ), или пак ДА ПОНЕСЕШ храну, а можда и кафу ЗА УСПУТ. Језичке грешке ДА ПОЛУДИШ или (боље) да одеш лепо на одмор у смештај КАКАВ ОДУВЕК ЖЕЛИШ (КАКАВ САМО МОЖЕШ ПОЖЕЛЕТИ)… А ако је цена заиста тако ниска, онда то стварно није понуда ЗА ПРОПУШТАЊЕ.

Имате ли ви неку бољу идеју као замену за неправилне облике? ?

Још уловљених решења језичких недоумица можете наћи ОВДЕ. А уколико волите да пратите језичке теме овог типа на друштвеним мрежама, Језиколовца можете наћи и на Инстаграму или Фејсбуку.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *