Најчешћа језичка грешка на српским веб-сајтовима

Да ли сте икада размишљали о томе која је најчешћа језичка грешка на домаћим веб-сајтовима?

Понекад неки погрешан облик толико постане распрострањен да га више и не доживљавамо као погрешан, али не, не можемо га због тога прихватити и сматрати правилним. 🙂 Уколико имате свој веб-сајт и желите да на њему пласирате писмен садржај, на правом сте месту. Језиколовац је за вас уловио најчешћу језичку грешку. Погледајте коју!

Тако је, у питању је облик КОНТАКТИРАЈТЕ НАС.

Ово је, може се рећи, најчешћа језичка грешка коју ћете приметити на српским веб-сајтовима, али и чути у свакодневном говору. Наиме, у питању је погрешна рекција глагола контактирати. Рекција је моћ глагола да одреде падеж (с предлогом или без њега) именице или заменице која се уз њих употребљава као прави или неправи објекат.

Глагол контактирати захтева да се уз њега користи облик инструментала – КОНТАКТИРАТИ С НЕКИМ, а не контактирати НЕКОГА. У нашем случају правилно би било КОНТАКТИРАЈТЕ С НАМА, а не КОНТАКТИРАЈТЕ НАС.

Како је дошло до масовне употребе погрешног облика?

Највероватније је до распрострањене употребе овог погрешног облика дошло услед поистовећивања глагола контактирати са глаголом позвати (позвати некога/контактирати некога). Ништа чудно ако узмемо у обзир чињеницу да је у енглеском језику управо тако (to contact somebody), а одлично знамо колико енглеских речи и фраза свакодневно улази у наш језик.

Али мени тај правилан облик баш чудно звучи

Да, баш то је најчешћа реакција свих који су навикли на коришћење неправилног облика. Па како онда решити проблем и шта оставити на свом сајту?

Најбоље би било избећи овај глагол и заменити га обликом ступити у додир, или успоставити везу… бар тако препоручује Српски језички приручник.

Језиколовац препоручује да у говору или писању свакако изаберете правилан облик (контактирајте с нама, успоставите везу с нама, ступите у контакт/додир с нама). Међутим, уколико вам он (из неког разлога) превише необично звучи за рубрику сајта, просто можете избећи овакву формулацију и оставити облик: КОНТАКТ. Сасвим довољно за један сајт. Кратко и прецизно. А увек можете написати и просто: ПОЗОВИТЕ НАС, ПИШИТЕ НАМ, ПОШАЉИТЕ НАМ ИМЕЈЛ. 🙂

Дакле, избор увек постоји, па зашто бисте онда бирали неправилан облик? 🙂 Ево како је Језиколовац то решио.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *